Denumirea Sangeru apare în documente abia dupa 1750 si se pare ca se trage de la dejugatoarea din preajma unui arbust de sanger, care depasea proportiile normale ale unei plante de acest soi (din familia cornaceelor), înalt pana la 4 m, cu ramuri purpurii (uneori pe o parte verzui), frunze opuse, ovale sau eliptice, flori albe în cime umbeliforme si cu fructe drupe sferice negricioase – (Cornus sanguinea).
Dintr-un hrisov dat de Matei Basarab manastirii Apostolache, la 25 iul. 1652, reiese ca vechiul nume al localitatii Sangeru era: Fundeni (vezi DIR, XVII, vol. 1, l. 380-381 si 510, vol. 2, p. 436-450). Denumirea aceasta, se pare, este mai veche si explica situarea comunei în cadrul judetului. În acest caz, ea aparea în documentele tarii Romanesti de pe la începutul veacului al XV-lea. Faptul ca acesta era vechiul sau nume e confirmat si de o însemnare din 5 mai 1749 de pe vremea lui Grigore Ghica.
Comuna este formata din satele: Sangeru (resedinta – situata oarecum central), Butuci, Miresu Mare, Miresu Mic, Piatra Mica si Tisa.
Principalele cursuri de apa care traverseaza comuna sunt:
Raurile :Cricovul Sarat, Cricovul Dulce
Paraurile : Saratica,Calugarel, Salcia
Leave a Reply