Geografie

 geografie

Comuna din zona colinara din estul judetului, situata pe valea superioara a Cricovului Sarat.Se învecineaza, la Est, cu Comuna Lapos, la S-E, cu Comuna Jugureni, la Sud, cu Comunele Calugareni si Tataru, la Vest, cu Comunele Apostolache si Chiojdeanca, iar la Nord, cu Comuna Salcia si judetul Buzau.

Sangeru este o comuna in judetul Prahova, Muntenia, Romania. Se afla în zona de deal a judetului, la latitudinea de 45°08′ N longitudinea de 26°21′ E.

Comuna este traversata de Raul Cricovul Sarat precum si de afluentii acestuia Salcia si Saratica, prin urmare localitatea se afla pe Valea Cricovului. Localitatea se afla la circa 50 de km de municipiul Ploiesti.Comuna face parte din zona colinara din estul judetului, situata pe valea superioara a raului Cricovul Sarat.

In perioada interbelica, Comuna Singeru mai avea in componenta satele: Butuci si Miresu de Sus. Dupa razboi, a facut parte din raionul Cricov, apoi, prin HCM 1116/1968 a luat conformatia actuala, dar in perioada „sistematizarii” ceausiste (1975) s-a propus dezafecatarea a trei sate: Butuci, Miresu Mic si Piatra Mica. Mai tarziu, prin Decizia nr. 275/29 ai 1989 a Com. ex. Al Cons. Pop. al jud. Ph pentru aplicarea Legii nr. 2/1989, Comunele Lapos, Salcia si Sangeru au fost comasate intr-o singura comuna cu numele: Sangeru-Lapos, avand ca sate componente: Sangeru (resedinta), Butuci, Glod, Lapos, Mires, Piatra Mica, Pietricica, Salcia si Tisa. Revolutia din dec. 1989 a readus situatia la normal, adica la conditiile de pana in 1989 prin abrogarea legii amintite, situatie administrativ-teritoriala in care se afla si astazi cele trei comune

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.